Ana Vilenica: “Odabir slastice koju ću izraditi ovisi o sezoni i inspiraciji”

Glumica Ana Vilenica za naš je portal otkrila koju je slasticu prvu u životu izradila, koliko često izrađuje slastice te koji je najkorisniji savjet koji je dobila vezan uz izradu slastica.

Ana Vilenica, hrvatska kazališna, televizijska te filmska glumica diplomirala je na Akademiji scenske umjetnosti u Sarajevu te magistrirala na Central School of Speech and Drama u Londonu. Uloga u sapunici Ponos Rtkajevih bila je njezin prvi ozbiljniji angažman u Hrvatskoj,  nakon čega je nastavila dobru suradnju s hrvatskim redateljima. S teatrom Gavran igra, među ostalim, u predstavi slatkog naziva – Sladoled. Ipak hrvatska ju je publika najviše zapamtila po ulozi Eve Kralj u sapunici Dolina sunca. Majka je četverogodišnjeg dječaka Dujma koji joj često pomaže u izradi slastica, a njezine omiljene slastice su sve one koje u sebi sadrže čokoladu.

Sjećate li se kada ste izradili prvu slasticu i koja je to bila? Je li izrada bila uspješna?

Kad sam bila djevojčica s tadašnjom najboljom prijateljicom Jelenom Vukelić, koja je, poput mene, bila jako maštovita. Zamijesile smo kolač kojeg smo same izmislile i zamislile kao neki mini eksperiment, a nazvale smo ga kolač BAMBALAČ. To je bio neki biskvit kojeg smo premazale marmeladom, sumnjiva izgleda, takvog da ga ni same nismo htjele probati. Ali smo pozivale prijatelje na kolač bambalač. Sjećam se jedino se naš susjed Ivan Bebek, koji je sad nogometni sudac odvažio probati ga i uvjeravao nas da je sjajan. Khm. Khm.

Postoji li neka slastica čiji Vas okus i miris vraća u djetinjstvo?

Ima više takvih slastica, ali spomenut ću dvije. Orahnjača koja me podsjeća na orahnjače koje je radila moja nona i padešpanj posut šećerom koji je radila moja baka.

Koja je Vaša omiljena slastica i zašto? Postoji li neka tradicionalna riječka slastica koju rado jedete?

Ja volim sve od čokolade pa na bilo koji način, biskvitne kolače, kekse, mousse, fondue s čokoladom itd. Jednostavno mogu pojesti jako puno čokolade. Ne znam zapravo ni za jednu baš tradicionalnu riječku slasticu, ali kako sam odnedavno jako povezana s otokom Krkom, moram reći da me je tamošnja slastica, torta Krčka kneginja oduševila. Kad god smo slavili rođendan moga sina, krajem ljeta na Krku, ta je torta bila obavezna. To je jedna jako bogata i zasitna torta puna svega: smokvi, badema, čokolade, kave, itd.

Jesu li Vam draže tradicionalne, „nezdrave“ slastice ili ste pobornik zdravih slastica?

Kao što sam rekla, najdraže mi je sve čokoladno pa bilo to zdravo ili ne. Priznajem, ne volim nikako margarinaste kolače, onakve kakve još uvijek rade neki naši slastičari i koji me podsjećaju na djetinjstvo kada je izbor kolača i način njihove pripreme bio poprilično sužen. Ali, da, moram se baciti i pokušati napraviti i tzv. zdravu slasticu. Volim veganske kolače, ukusni su mi, a i moj suprug se okrenuo paleo/LCHF ishrani i vidim, nema mi druge nego savladati i takve slastice.

Koliko često izrađujete slastice?

Ovisno o sezoni i inspiraciji. U zimskom periodu češće, a ljeti imamo dva rođendana pa za njih radim torte. Zimi nam često stigne paketić s Hvara s domaćim rogačem. U zadnje dvije godine otkrila sam i torte od rogača, koje sam radila skoro svaku subotu. Predobra je ta torta. I zdrava! (smijeh) Za palačinke sam uvijek spremna.

Izrađujete li češće torte ili sitne kolače i keksiće ?

Rijetko keksiće, uglavnom kolače, kombinacija biskvita i kreme, onako fino moussaste. Dobro radim i cheesecake.

 Posvećujete li posebnu pažnju dekoraciji slastice?

Mea culpa, tu kad nešto pokušam uglavnom zabrljam. Tako da ne. Njegujem “raw” izgled.

Pomaže li Vam sin Duje u izradi slastica? Je li i on njihov  ljubitelj?

Naravno da mu je jako privlačan mikser i uključio bi se on i više u izradu kolača, a sad bi li iz toga ispao kolač ili kuhinja puna brašna, nisam sigurna. Ali nije on baš neki ljubitelj kolača, osim naravno palačinki. Često radim jedan kolač koji se zove čokoladno čudo i sve što od njega on pojede je krema.

Imate li neku omiljenu obiteljsku slasticu u kojoj Duje, Edi i Vi baš istinski uživate?  

Upravo sam spomenula taj jednostavni kolač čokoladno čudo kojeg sam pronašla na internetu. Palačinke za Duju. A ja volim i kocke od sira kad ih radi moja mama.

Radite li za rođendane uvijek istu, provjerenu tortu ili ste otvoreni za isprobavanje novih recepata?

Ma kakvi. Ja uvijek probam nešto novo. Ove godine imala sam pik na trobojne čokoladne torte. Moram priznati da je torta povodom mog rođendana ispala uspješnija, a radila sam je na bazi devet jaja. Za Dujmov rođendan krema je bazirana na siru mascarponeu i vrhnju i ne znam zašto, ali fil mliječne čokolade i bijele čokolade mi se nije dovoljno stvrdnuo.

Postoji li neka anegdota vezana za izradu slastica koja Vas svaki put iznova nasmije kad je se prisjetite?

Pored bambalača, Jelena i ja smo u kuhinji njezine mame, koja je srećom blagonakolno gledala na naše kulinarske izazove, radile i druge slastice. Jedne godine su nam hit bile palačinke, ali one koje se lijepe na strop. Ako se nije zalijepila nije bila gotova.

Koliko Vam Vaš profesionalni život dopušta uživanje u slasticama budući da određene uloge zahtijevaju besprijekornu figuru?

Pa, ne znam. Za moj izgled je opasnija hrana nejasnog porijekla ili GMO hrana kakvu sam jela u UK i od koje sam se baš napuhala. Trenutno sam u fazi, kucnimo u drvo, u kojoj mi se ne prima puno pa stvarno mogu svašta konzumirati. Ali, vjerujem da se bacim u ponoćno prejedanje Nutellom da to ne bi dobro završilo.

Jedna od predstava u kojoj glumite nosi naziv najpoznatije slastice – Sladoled. Jeste li ljubiteljica tog neodoljivog hladnog deserta? Koja je Vaša omiljena kombinacija okusa?

O da, jesam. I ovim putem apeliram na LEDO – vratite nam punč. Kornet od punča! Ja ću uvijek ići na zicer i uzeti čokoladu, ponekad lješnjak, ali da opet ima onog dobrog starog punča mislim da bih se samo u njemu topila.

Počastite li se nakon uspješno odrađene premijere predstave nekom slasticom?

Ponekad. S Gavranima uglavnom igram u Lisinskom pa nerijetko odem doma s ferrero torotm ili cheescakeom. Tamo su isto baš dobri kolači.

Jeste li tip koji tugu liječi slatkim?

Ne. Iako u pms u mogu pojesti tonu čokolade. I Domaćica.

Od koga ste dobili najkorisniji savjet vezan za izradu slastica? Imate li Vi neki savjet kojeg se pridržavate, a koji biste podijelili s našim čitateljima?

Jako davno, dok još nisam znala puno o kuhanju, čula sam od mame mog prijatelja da se u palačinke može staviti i mineralna i voda pa čak i pivo. Od tada ih tako radim i stvarno se mogu pohvaliti da su moje palačinke izvrsne. Rastezljive, mekane i tanke. Njam.

Fotografije: Ana Vilenica

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.